Home arrow Články arrow 17. 11. 2002 - dvě výstavy v Praze
Vojenskyklub.cz | Úterý, 23 duben 2024
KPHVJT
KPHVJ Mordové rokle, z.s.
založený dne 27.11.1999 v restauraci „U vrtule“ ve Zbožíčku u Nymburka.
Třebestovice, Kerská 160, PSČ 289 12
17. 11. 2002 - dvě výstavy v Praze
Napsal Administrator   
Neděle, 05 září 2004

17. 11. 2002 - dvě výstavy v Praze

 

Byla to neděle a shodou okolností státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii - tedy 17. listopadu 2002, kdy se skupina členů našeho klubu v čele s předsedou Alešem Mašínem vypravila ve vší parádě do Prahy. Na jednom

 pražském gymnáziu totiž uspořádaly dvě studentky (jedna z nich je členkou KPVHJ Třebestovice) výstavu, která se týkala pobytu sovětských vojsk u nás, aby tak seznámily spolužáky s touto ne úplně známou kapitolou naší historie.

A právě KPVHJ Třebestovice byl pozván na vernisáž této výstavy, jakožto názorné živé exponáty.

Začátek vernisáže byl plánován na 9:30, ale vlivem ztížené průjezdnosti města (konal se současně i Summit NATO) měla kolona zpoždění. Začalo se tedy bez nich a o to větší byl údiv všech nezasvěcených, když poté na školním dvoře zaparkovaly UAZy, ZIL, auto VB a další kusy neobvyklé techniky s lidmi v uniformách Varšavské smlouvy!!!

Pro zájemce z řad studentů pak na školním dvoře proběhla názorná ukázka vojenské techniky, výstroje a výzbroje a s příslušným zasvěceným komentářem.

 

Pak někoho napadlo, že bychom podobný rozruch mohli ztropit i na právě otevřené výstavě Československého socialistického realismu!!! A tak se naskákalo do vozidel a s výkřikem: „Na Rudolfinum!“ počal divoký přesun přes pražské centrum. Nebýt toho, že jsme měli zajištěný doprovod z řad policie, asi bychom se přes summitové zátarasy nikdy nedostali. Přeci jen Praha není zvyklá na nápor vojenských veteránů a mnoho lidí námi bylo zaskočeno. „Oni se vrátili,“ šeptali si konsternovaně Češi, zatímco turisté si kolonu radostně fotili.

Dojeli jsme k Rudolfinu a cestou se neopomněli vyfotografovat s Pražským hradem v pozadí. Paní pokladní jen nevěřícně špitla: „Vy nám jdete dělat živé exponáty???“ a paní uvaděčka se zmohla na odpor, že se zbraněmi je dovnitř vstup zakázán. Musela být ujištěna, že naše zbraně nemohou být nebezpečné, ani kdybychom chtěli.

Výstava byla pěkná. Tolik Stalinů a Gottwaldů pohromadě jsem v životě neviděla. Jenomže co jsou neživé malby oproti rozjařené skupině nadšenců ve vojenských uniformách, kteří se nebojí ani na 17. listopadu spoluobčanům připomenout ta neblahá léta jen nedávno minulá...?!!

Petra Tatarová, KPVHJ Třebestovice





 
Poslední novinky

© 2024 Vojenskyklub.cz
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.