Home arrow Články arrow 38. VÝROČÍ OKUPACE ČSSR VOJSKY VARŠAVSKÉ SMLOUVY
Vojenskyklub.cz | Pátek, 26 duben 2024
KPHVJT
KPHVJ Mordové rokle, z.s.
založený dne 27.11.1999 v restauraci „U vrtule“ ve Zbožíčku u Nymburka.
Třebestovice, Kerská 160, PSČ 289 12
38. VÝROČÍ OKUPACE ČSSR VOJSKY VARŠAVSKÉ SMLOUVY
Napsal mk   
Neděle, 13 srpen 2006

TROCHU  HISTORIE V BODECH:

  Obrodný proces čs. společnosti, nazývaný zahraničními i domácími novinář "Pražské jaro", byl násilně ukončen intervencí armád 5 států Varšavské smlouvy dne 21.srpna 1968.         

     Do ČSSR vpadlo 750 000 cizích vojáků s 6 000 tanky a množstvím jiné vojenské techniky.

     23.srpna 1968 se uskutečnila čs.-sovětská jednání. Čs. delegace souhlasila s časově neomezenou přítomností sovětských vojsk na území republiky.

         Nastalo období tzv. normalizace.

 

       .....A TAKOVÁ JE SOUČASNOST !

 

České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968. Veřejnost mlčí. Není informována!

11.08.2006

 

Nedávno se česká veřejnost dozvěděla, že vláda jedná o možnosti opět rozmístit armádu cizího státu na našem území. Je zvláštní, jak netečná je česká veřejnost v tak zásadní věci. Jedním z důvodů může ale být její nedostatečná a někdy zavádějící informovanost. Měli bychom si uvědomit následující fakta:

Základna nemá za úkol chránit vzdušný prostor České republiky, ale výlučně prostor Spojených států amerických.

Nejedná se o základnu NATO, ale pouze americkou základnu. Česká republika nemá žádnou povinnost tuto základnu umístit na svém území.

Česká republika se stane územím, na které by byl veden první úder.

Česká republika ztratí kontrolu nad částí svého území, kam nebude českým civilistům ani vojákům povolen vstup. Na ČR bude rozmístěno několik set, ale možná i tisíc cizích vojáků.

Na základně budou zaměstnáni pouze američtí občané.

Umístěním základny markantně vzrostou bezpečnostní rizika našeho státu (terorismus) a bude třeba desítek až stovek milionů korun na jejich pokrytí. Zvýší se i ekologická zátěž prostorů kolem základen.

Jak vyplývá ze zkušeností cizích států, může dojít k závažnému zvýšení kriminality v okolí základen. Jedná se především o nedbalostní a násilnou trestnou činnost páchanou vojáky cizího státu, kteří nebudou podléhat české jurisdikci. Vojáci americké armády nepodléhají jurisdikci státu, na jehož území pobývají, takže Policie ČR ani vojenská policie našeho státu by neměla žádnou možnost vyšetřovat trestné činy spáchané americkými vojáky či zaměstnanci.

Logická otázka je, proč má být umístěna základna právě v ČR, když bylo by snadnější umístit ji tam, kde již americké základny jsou?

Česká republika - je blíže k ruským hranicím než třeba Německo, má obvykle relativně slabou vládu, se kterou je možné vyjednat velmi výhodné podmínky, které by v jiných státech byly nemyslitelné, a česká veřejnost je obecně považována za laxní.

Je jedním z mála míst, kde Američané dosud základnu nemají. Jejím umístěním by vzrostl americký vliv i na ekonomiku státu. Ve státech, kde již americké základny umístěny jsou  (Irsko, Německo, Itálie, Japonsko, Jižní Korea), stále sílí tlak na jejich vypovězení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejzávažnější politických rozhodnutí, je nutné, aby veřejnost měla možnost vyjádření svého postoje k celému problému.

Autor: Jan Žižka (autor je absolventem VŠCHT,  studuje na the New Anglo-American College v Praze)

Převzato z Britských listů, 11. 8. 2006  (redakčně zkráceno)

 
Poslední novinky

© 2024 Vojenskyklub.cz
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.