Home arrow Články arrow 63. výročí
Vojenskyklub.cz | Středa, 24 duben 2024
KPHVJT
KPHVJ Mordové rokle, z.s.
založený dne 27.11.1999 v restauraci „U vrtule“ ve Zbožíčku u Nymburka.
Třebestovice, Kerská 160, PSČ 289 12
63. výročí
Napsal Administrator   
Pátek, 24 únor 2006

………..tisková zpráva vrchního velení…………

 

……………. 8. března příslušníci 1. čs. samostatného polního praporu v SSSR, na ukrajinské frontě u vesničky Sokolovo zadrželi nápor německých vojsk, které se snažily zvrátit osudovou porážku u Stalingradu a zastavit postup Rudé armády k západní hranici SSSR …………………….

 

…………. píše se rok 1943.

 

 

8. BŘEZNA 2006 SI PŘIPOMÍNÁME

63. VÝROČÍ BITVY O SOKOLOVO

 

30. ledna 1943 bezmála tisíc Československých vojáků, pod velením plk. Ludvíka Svobody, opustilo Buzuluk a odjelo směrem na západ, na frontu, do prostoru Charkova. Tam, při obraně Sokolova, 8. března a další březnové dny, podstoupili první bojový křest. Aby prapor mohl splnit bojový úkol, byl posílen o bojové prostředky, kterými sám nedisponoval. Plukovníku Svobodovi byly přiděleny a jemu podřízeny sovětská tanková brigáda, gardový raketometný oddíl, dva dělostřelecké oddíly a v průběhu bojů další protitankové dělostřelecké palebné síly. Byl to projev veliké důvěry sovětského velení československému veliteli i vojákům. U Sokolova splnili svůj úkol. Zadrželi německá vojska, aby nemohla s tanky přejít přes řeku Mžu, zabránili obklíčení větších sovětských vojenských částí a způsobili nepříteli několikanásobně větší ztráty než sami utrpěli. Prapor i jednotliví velitelé a vojáci byli vyznamenáni četnými sovětskými i československými řády a vyznamenáními.

Plukovník Ludvík Svoboda obdržel jeden z nejvyšších sovětských řádů - Řád Lenina, velitel obrany Sokolova, nadporučík Otakar Jaroš, byl prvním cizincem, který obdržel Řád hrdiny SSSR.(Řád hrdiny SSSR a hodnost kapitána mu byli uděleny posmrtně) Zpráva o úspěšném boji Čechoslováků na sovětské frontě nejen že zaplnila přední stránky sovětského tisku, ale s uznáním se o nich psalo v tisku v mnohých zemích svobodného světa. Poprvé bojovaly v československém vojsku i ženy, které zde prokázaly stejnou odvahu a hrdinství jako muži.

Pro někoho se může 89 padlých a 57 zraněných čs. vojáků při obraně Sokolova zdát hrstkou v porovnání s miliony jiných mrtvých. Odvaha a hrdinství se však nedá dělit na malou nebo velkou. I čest existuje jenom jedna. Proto jsou i naši vojáci navždy zapsáni mezi těmi, kteří zde za svobodu bojovali a svůj boj dovedli do vítězného konce. Jména jako kapitán Jaroš, svobodník Redisch, rotmistr Voráč, vojín Černý,  četař Komárek a další zůstávají pro nás synonymem hrdinství.

plk. L. Svoboda při převzetí LENINOVA ŘÁDU Kostel odkud npor. O. Jaroš řídil obranu Sokolova a kde i padl npor. O. Jaroš před odchodem na frontu

Ženy 1.čs.samostatného sboru v SSSR První dívčí obsluha protiletadlového děla

 

 

NA ZÁKLADĚ  PODKLADŮ KNIHY * Z BUZULUKU DO PRAHY * ZPRACOVAL PRO KPHVJ TŘEBESTOVICE M.KAFKA

 
Poslední novinky

© 2024 Vojenskyklub.cz
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.