Home arrow Články arrow Normandie 2004
Vojenskyklub.cz | Středa, 24 duben 2024
KPHVJT
KPHVJ Mordové rokle, z.s.
založený dne 27.11.1999 v restauraci „U vrtule“ ve Zbožíčku u Nymburka.
Třebestovice, Kerská 160, PSČ 289 12
Normandie 2004
Napsal Tomáš Litera   
Středa, 01 prosinec 2004

 

                          Normandie 2004

Francie - 60 výročí vylodění spojenců v Normandii 6.6. 1944-2004 Účast na oslavách  cesta po vlastní ose Jeepem  odjezd 28.5. příjezd 13.6. najeto 4500 km.

28.5. Jsme vyjeli z Prahy  celkem 4 jeepy a 1 dodge. Aleš Bláha, Libor Vosecký, Jiří Altman a Milan Wolf s rodinou na Dodge. Na hranici se k nám připojil další jeep Jaroslava Říhy s rodinou z Chomutova. První den jsme projížděli Německem  kde jsme také přespali pod širákem. Druhý den jsme přejeli Lucembursko a část Francie Směrem na Sedan a Caen.Přespali jsme v kempu a třetí den jsme dorazili na pobřeží. Za městečkem Bayeux  jsme se s Říhovými oddělili od ostatních  ti se jeli ubytovat do Tour En Bessinu.

 

My jsme pokračovali dále až k moři do malého přístavního městečka Port En Bessin,  kde jsme zakempovali. Toto městečko je zajímavé tím, že tvořilo hranici mezi vylod'ovacím  sektorem Americkým na západ a Anglickým na východ. Také zde ústilo potrubí položené krátce po vylodění, na dno moře  zvané Pluto. Sloužilo na přičerpání paliva. V kempu Portlandu  bylo ubytováno spousta skupin s různou vojenskou technikou z různých států. Vedle nás měli tábor Plzeňáci. Ti však přijeli autobusem, jeep a dodge přivezli na kamiónu. Nedá se určit kolik Čechů s technikou se zúčastnilo  neboť byli ubytováni po malých skupinách různě v celém vylod'ovacím prostoru což bylo asi 100 km. Každý den jsme vyjížděli Jeepem do různých částí Normandie. Projeli jsme všechny vylod'ovací pláže Utah, Omaha, Gold, Juno, Svord z kterých jsme přivezli vzorky písku. Navštívili jsme různá muzea, německé bunkry, Americký hřbitov pod pláží Omaha a různé památníky.Zajímavý byl Americký válečný tábor velký asi jako dvě Fotbalové hřiště. Kompletně vybavený výstrojí, výzbrojí a různým vojenským materiálem. Na západ dalších asi 100 km jsme navštívili město Cherbourg. Zde jsme si prohlídli Francouskou atomovou ponorku z roku 1964. Zajímavé bylo dělo z potopeného Křižníku"Alabama ,,z Americké občanské války. Atmosféra oslav na celém pobřeží Normandie byla vynikající. Domky, zahrady, zdi, sloupy vše bylo bohatě vyzdobené. Po cestách jsme potkávali Americkou a Anglickou válečnou techniku. Různá vojenská vozidla, obrněné transportéry někde i tanky postávali na chodnících, po škarpách nebo zahradách. Většina kempů se změnilo ve vojenské tábory. Velice často jsme potkávali válečné veterány s kterými jsme se snažili domluvit. Zažili jsme zde různé počasí, déšť chladno ale i takové horko, že jsme se vykoupali přímo na pláži Omaha. Na cestu zpět jsme se vydali 10.6. ve středu. Jeli jsme podél pobřeží přes Dieppe, Dunkerque Bastogne v Belgii a pak přes Lucembursko, Německo do Čech. V Dieppe jsme prošli pláž kde se neúspěšně vylodili Kanad'ané 19.8.1943. V Dunkerque jsme navštívili Česko- slovenský hřbitov. V Belgii jsme strávili 1 den prohlídkou měst, muzea a památníku za boje v Ardenách 1944-45. Domů jsme přijeli 13.6. neděli večer. Celkem jsme najeli 4500 km.

 

 

Jiří a Monika Sklenářovi  KPVHJ Třebestovice
 
Poslední novinky

© 2024 Vojenskyklub.cz
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.